About
Terra is an authentic Italian gelateria specializing in artisanal gelato that is rich in flavor yet light and low in sugar, crafted with unique, dedicated recipes for each flavor. Terra has been awarded the prestigious Tre Coni award by Gambero Rosso since 202x.
The values
Technological innovation
We refine our artisanal processes, create new recipes, reduce waste, and choose sustainable materials.
Exceptional ingredients
We select only fresh, genuine raw materials from trusted partners who share our values.
Artisanal processes
Our gelato is freshly churned daily through our “vertical recipe creation” system, ensuring creaminess and high quality.
Sustainability
We contribute to the protection of our planet and the well-being of our communities.
The team
“Terra was born and continues to grow thanks to our extraordinary team. We place people at the center of everything, from our customers to our collaborators, creating a serene and welcoming environment ideal for those working closely with the public. At Terra, respect for the individual is our highest priority: we support each other every day, valuing everyone and encouraging all to express their fullest potential.”
Gianfranco Sampò
“EN MISSING Qui da Terra, il rispetto per l’individuo è la nostra priorità assoluta: ci supportiamo ogni giorno, valorizziamo ciascuno e incoraggiamo tutti a esprimere al meglio le proprie potenzialità.”
Gianfranco Sampò
Gianfranco Sampò, co-founder, is a strategy and organization consultant with extensive experience in the restaurant industry. He was one of the first Italian entrepreneurs to develop internet-related businesses, founding Italy’s first national professional community in 2000. A passionate gelato lover, he started Terra in 2016, merging the rich tradition of Italian gelato with his entrepreneurial skills.
Massimo Grosso ha affinato l’arte del gelato sotto la guida del suo grande mentore, per poi proseguire la carriera nei pressi del Vaticano, dove ha creato torte fredde e gelati per Casa Marta. Con 15 anni di esperienza nel settore, nel 2018 ha incontrato Gianfranco Sampò e insieme hanno dato vita a Terra. Un progetto nato da una visione condivisa, caratterizzata da una costante ricerca degli ingredienti stagionali, sperimentazione innovativa e passione inesauribile per gusti di gelato sempre nuovi e sorprendenti.
Dopo anni di esperienza nel turismo e nella ristorazione, nel 2018 scopre il mondo della gelateria e la passione per i dolci lavorando per Terra.
Gusto preferito: Terramisù
Prima banconista in una gelateria del suo paese, nel 2018 approda nel mondo Terra dove continua oggi la sua carriera professionale. Gusto preferito: Bacio di Dama
Da sempre nel mondo della gelateria, arriva da Terra nel 2021. Gusto preferito: Stracciatella
Fin dalle prime esperienze professionali, Andrea sceglie il mondo della gelateria, come nel 2023 quando inizia la sua avventura da Terra.
Gusto preferito: Caramello Salato
Approda nel mondo Terra nel 2019, per proseguire la sua carriera nel mondo delle gelaterie.
Gusto preferito: Fondente Madagascar
Arriva da Terra all’inizio del 2023, dopo un’esperienza in un’altra gelateria.
Gusto preferito: Caramello salato
Nasce a Damasco, in Siria, e fin da giovanissimo lavora per la piccola gelateria di famiglia. Si trasferisce poi a Milano, dove nel 2018 riscopre la passione per il gelato con Terra.
Gusto preferito: Fior di Latte
Dal 2022 lavora con Terra Gelato, dopo varie esperienze nel settore dell’ospitalità tra cui una gelateria.
Gusto preferito: Burro di Arachidi
Founder
Gianfranco Sampò
I soci
Francesco Sampò
Paola Didone
I maestro gelatiere
Massimo Grosso
Lo staff
Monika Podstepska
Laura Sessa
Edoardo Ferro
Andrea Iftimie
Alessandro Perchinelli
Sandali Abeysinghe
Mowafak
Yabeisi Fernandez Hernandez
Gianfranco Sampò, co-founder, is a strategy and organization consultant with extensive experience in the restaurant industry. He was one of the first Italian entrepreneurs to develop internet-related businesses, founding Italy’s first national professional community in 2000. A passionate gelato lover, he started Terra in 2016, merging the rich tradition of Italian gelato with his entrepreneurial skills.
Francesco Sampò brings years of restaurant experience, starting as an apprentice chef before training at Italy’s most prestigious gelato and pastry schools. His creative approach and technical expertise have significantly contributed to Terra from the start, pairing ingredients and flavors in novel ways within the world of artisanal gelato.
After studying at the Castelfranco Veneto Hospitality School and earning a degree in Business Administration, Paola entered the restaurant industry. Her passion for sports led her to the hospitality world, collaborating for many years in Superbike MotoGP and later in Formula 1 as Catering Manager with Pirelli. Her love for quality food inspired her to create her own restaurant. Since 2018, she has joined the Terra team, bringing her extensive customer service experience and her creativity and elegance to Terra.
Massimo Grosso ha affinato l’arte del gelato sotto la guida del suo grande mentore, per poi proseguire la carriera nei pressi del Vaticano, dove ha creato torte fredde e gelati per Casa Marta. Con 15 anni di esperienza nel settore, nel 2018 ha incontrato Gianfranco Sampò e insieme hanno dato vita a Terra. Un progetto nato da una visione condivisa, caratterizzata da una costante ricerca degli ingredienti stagionali, sperimentazione innovativa e passione inesauribile per gusti di gelato sempre nuovi e sorprendenti.
Dopo anni di esperienza nel turismo e nella ristorazione, nel 2018 scopre il mondo della gelateria e la passione per i dolci lavorando per Terra.
Gusto preferito: Terramisù
Prima banconista in una gelateria del suo paese, nel 2018 approda nel mondo Terra dove continua oggi la sua carriera professionale. Gusto preferito: Bacio di Dama
Da sempre nel mondo della gelateria, arriva da Terra nel 2021. Gusto preferito: Stracciatella
Fin dalle prime esperienze professionali, Andrea sceglie il mondo della gelateria, come nel 2023 quando inizia la sua avventura da Terra.
Gusto preferito: Caramello Salato
Approda nel mondo Terra nel 2019, per proseguire la sua carriera nel mondo delle gelaterie.
Gusto preferito: Fondente Madagascar
Arriva da Terra all’inizio del 2023, dopo un’esperienza in un’altra gelateria.
Gusto preferito: Caramello salato
Nasce a Damasco, in Siria, e fin da giovanissimo lavora per la piccola gelateria di famiglia. Si trasferisce poi a Milano, dove nel 2018 riscopre la passione per il gelato con Terra.
Gusto preferito: Fior di Latte
Dal 2022 lavora con Terra Gelato, dopo varie esperienze nel settore dell’ospitalità tra cui una gelateria.
Gusto preferito: Burro di Arachidi
Retail locations
Terra gelaterias are designed as oases of warmth and serenity, where you can indulge in a special moment for yourself or with loved ones. Each visit becomes a “happiness break”: a moment of relaxation, immersed in a space crafted to promote well-being and tranquility, with attentive service for an experience that transcends quality gelato.
Interior Design:
Fulvia Parodi, Beatrice Bertucci, Luca Artieri
Identity:
Studio Marziale